zname mk zname en
facebook flicker twitter

Имунитетот и Хомеопатијата

Хомеопатијата е метод на лечење кој се применува веќе повеќе од 200 години. За негов основачот се смета германскиот лекар Самуел Ханеман (1755-1843 година) - истакнат токсикилог и хемичар на своето време, работел на Универзитетот во Лајпциг. По долгогодишни набљудувања и експерименти, тој утврдил дека материте кои во мерливи дози можат да предизвикаат болест, во бескрајно мали дози можат да ја излекуваат болеста.Оттука доаѓа и името хомеопатијата (homeos-слични и patos - болест).
Интересно е да се напомене дека уште во IV век пред новата ера таткото на медицината - Хипократ забелeжал дека "работите кои предизвикале болеста можат и да ја излекуваат истата."

Денес повеќе од два века по објавувањето на Ханемановите научни трудови, хомеопатскиот метод на лекување е признат и применет во 83 земји во светот. Од европските земји, оние во кои хомеопатијата има најдлабоки корени се Англија, Франција и Германија. Хомеопатијата се предава во многу од медицинските универзитети (само во Франција тие се осум), а бројот на лекарите кои ја практикуваат постојано расте. Од 1999 година курсеви за хомеопатијата се организираат и од Медицинските универзитети во Софија, Пловдив и Варна.

Веќе има бројни клинички студии во областа на хомеопатијата, кои се објавуваат во престижни медицински списанија, за хомеопатски лекови кои се користат кај луѓето и за хомеопатските лекови кои се коритат во ветеринарната медицина. Задолжителните и / или доброволните фондови за здравствено осигурување на многу земји (како Франција и Германија на пр.)ги покриваат трошоците за хомеопатските консултации и третмани. Во Бугарија тоа исто така е факт. Здравствената компанија Здравје Бугарија склучила договор за давање медицинска помош со хомеопатски центар "Фитолек" од Софија и плаќа за своите осигуреници кои оствариле хомеопатски консултации и лекување. Ова е преседан во Бугарија, кој е и знак за отворањето кон методи кои се традиционално популарни во земјите од Западна Европа.

Постојано расте и довербата на луѓето во Бугарија кон хомеопатскиот метод на лекување. Тоа не е случајно. Хомеопатските третмани постигнуваат резултати, без да има било какви несакани ефекти или контраиндикации. Не случајно ја нарекуваат хомеопатијата "кадифената медицина" таа е омилен метод за лекување, вклучувајќи ја и кај бремени жени и мали деца. Се смета додека стандардните (алопатскии) лекови ја потиснуваат болеста, хомеопатијата го стимулира и отклучува потенцијалот содржан во секој организам и се справува со настанатиот разградувачките процес.

Хомеопатијата ја отстранува причините на болеста, наместо само да се обидува да го намали Настанот симптоми. Не случајно во хомеопатскиот метод на лекување веруваат многу значајни личности меѓу кои: Далај Лама, Мајка Тереза, Махатма Ганди, целиот англиски кралски двор, семејство Клинтон, Пол Макартни, Кетрин Зета Џонс, Дејвид Бекам и многу други. Хомеопатскиот метод на лекување наоѓа примена кај речиси цела акутна и хронична патологија на човекот.
Особено добро делува кај акутните и хроничните инфекции на грлото и дишните патишта и често сродните- хипертрофија на крајниците и зголемен трет крајник, острите и хроничните синузитиси, алергиската настинка, бронхијална астма и други алергиски состојби, проширени вени и хемороди, дегенеративни и воспалителни боести на зглобовите , голем број гинеколошки и кожни проблеми (вклучувајќи псоријаза, егзема, акни и херпес зостер), чести крварења од носот, заболувања на бубрезите и воспаление на мочниот меур, чир и колитис, крвните садови и невролошки компликации на дијабетес, депресија и состојбите на стрес и анксиозност и многу други.

Хомеопатијата, сепак, не е семочна има болести како што се мултиплекс склероза, епилепсијата, инсулино зависниот дијабетес, туморите, острите хируршки состојби и др., кај кои задолжително е спроведување на алопатскии лекови , хируршки и физиотерапевтски методи на лекување и др. По потреба лекарот - хомеопат може да комбинира хомеопатски и нехомеопатичните методи на лекување во интерес на пациентот за постигнување на побрзи и потрајни терапевтски резултати. Користењето на хомеопатски лекови е целосно компатибилно со истовремена примена и на други лекови, тогаш кога тоа е потребно.

Има три услови за успешно лекување со хомеопатијата: Внимателно направениот избор на лековите од страна на квалификуван лекар хомеопат, според симптомите на болеста, но исто така и според генетската предиспозиција на пациентот, вообичаениот начин на кој се одвива болеста кај него, индивидуалните карактеристики и др; Зачуваната реактивност на лекуваниот човек (таму каде што има целосно исцрпување на функциите на некој орган, хомеопатијата не би можела да направи чудо);

Почитување на основното но важно правило 10-15 минути пред и по аплицирањето на хомеопатски лек да нема храна, ниту сокови во усната шуплина и во моментот на приемот да нема специфичен вкус во устата (нане, кафе, џвакање, цигари). Хомеопатски лекови имаат целосно природно потекло и се создадени врз основа на растителни, животински и минерални продукти. Едно интересно поле на дејствување на хомеопатијата е превенцијата. Соодветни профилактички шеми кај често болежливи деца или возрасни, прилагодени спрема нивните симптоми,спрема нивната индивидуалната реактивност, можат значително да ја намала честотата на боледувањата и да го олеснат текот на болеста.

Наша препорака:
Кога често боледуваат деца или возрасни - изготвување на индивидуална имуностимулирачка програма. Кај сите други - прием на 1 флаконче Oscillococcinum (еден од најпопуларните хомеопатски препарати ), еднаш неделно, во текот на целата сезона на зголемена опасност од грип и парагрипни инфекции. Клиничка студија спроведена во Франција покажува дека приемот на 1 флаконче Oscillococcinum неделно во периодот од октомври до март го намалува значително процентот на распространетост на вирусни инфекции (над 50% во споредба со контролната група). Ова е една лесна и достапна превенција, применлива вклучувајќи и кај сосема мали деца и бремени жени.
facebook flicker twitter